Nieuw beleid zwaar verkeer Amsterdam - wat betekent dat voor uw vracht?

14-09-2021 Veel kades en bruggen in Amsterdam zijn aan het einde van hun levensduur en verkeren in slechte staat. Om overbelasting tegen te gaan en verdere schade te beperken gelden er per 1 oktober 2021 strengere regels voor zware voertuigen in de binnenstad. Dat heeft gevolgen voor uw vracht, we zetten de belangrijkste veranderingen en oplossingen voor u op een rij. 

Nieuw beleid zwaar verkeer Amsterdam

De belangrijkste informatie

  • De huidige vrachtroute binnen de S100, de zone waar op dit moment geen ontheffing nodig is, verdwijnt;
  • Het maximale gewicht waarvoor een doorlopende ontheffing kan worden aangevraagd (voertuig inclusief lading) gaat van 45 ton naar 30 ton;
  • Al onze vrachtwagens met autolaadkraan komen per 1 oktober 2021 binnen de nieuwe beleidsregels in aanmerking voor een zogenaamde zonale ontheffing voor de 7,5 ton zone (zie kaart voor 7,5t zone);
  • De aanvraag voor een ontheffing duurt 15 werkdagen.


Wat betekent dat voor uw vracht?
Door de verlaging van het maximale gewicht naar 30 ton kunnen onze vrachtwagens met zware autolaadkranen (hoger dan 35 tonmeter) door het relatief hoge eigen gewicht nog maar een beperkte hoeveelheid lading meenemen als gevolg van het hoge eigen gewicht van deze voertuigen. Een oplossing daarvoor is de lading te verdelen. In dat geval kunnen we een extra vrachtwagen inzetten die bijvoorbeeld de jib én de te hijsen goederen apart aanvoert. Dit brengt extra transportkosten met zich mee, maar versnelt het proces. Het aanvragen van een incidentele ontheffing duurt namelijk 15 werkdagen.

Voor de inzet van o.a. mobiele tele- en torenkranen (voertuigen met een eigen gewicht van meer dan 30 ton) moet er vanaf 1 oktober per opdracht/project een incidentele ontheffing voor de 7,5 ton zone worden aangevraagd. De aanvraagtermijn voor deze incidentele ontheffing is 15 werkdagen. Houd er rekening mee dat niet in alle gevallen een ontheffing afgegeven wordt. Zie kaart voor 7,5t zone.

Omdat de vrachtroute vervalt, moet voor het transport van ondeelbare lading (zoals hoogwerkers, verreikers e.d.) per project een ontheffing worden aangevraagd. Deze ontheffing kan een langere looptijd hebben. De aanvraagtermijn hiervoor is 15 werkdagen. Door de inzet van onze nieuwe bakwagen met oprijkleppen kunnen wij toch veel grote hoogwerkers (tot circa 16 ton eigen gewicht) zonder aanvullende ontheffing binnen de S100 voor onze klant blijven vervoeren. Oftewel: geen aanvraagtijd van 15 werkdagen.

Wij helpen u graag op weg
Heeft u zorgen, twijfels of vragen? U kunt altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag op weg.